Creatieve materialen – fase 4

Klei

Klei is prachtig materiaal. Je kan er heel veel mee. Stel dat je boos bent of dat er iets kwaads uit moet. Heerlijk om dan met klei je gooien op je werkblad. De hele homp met kracht op je werkblad gooien. Dat lucht op.

Zelf heb ik eens een oefening gedaan, waarbij ik een homp koude klei in m’n handen kreeg. Ik moest het zacht kneden en terwijl ik dat deed, werd er een verhaal voorgelezen. Daarna gingen we kleien wat we voelden, maar zonder te kijken. Puur op gevoel. Er kwamen hele mooie creaties uit en dat terwijl de meeste hadden gezegd: dat kan ik niet. Hiermee werd weer bewezen dat iedereen het kan.

Nu zijn er veel verschillende soorten klei. Zelf werk ik graag met zelfdrogende klei. Je hoeft het niet af te bakken, want het droogt aan de lucht.
Je kan ook met pottenbakkersklei werken die je afbakt. Dat zie ik zelf meer voor me als een eindstuk. Niet als er nog heel veel emotie uit moet.

Er is ook gereedschap dat je kan gebruiken bij het boetseren. Dat zou ik gebruiken bij mensen die maar in hun hoofd blijven zitten. Zet ze aan het kleien en als ze dan lekker op gang zijn, stel ze dan de vragen die gesteld moeten worden. Onze hersenen kunnen op dat moment niet nadenken over wenselijke antwoorden en geven je dus een direct en eerlijk antwoord.

Ga het lekker uitproberen en doe het gerust met een groepje. Het lucht lekker op.

Heb jij de checklist al gedownload?

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>