Creatieve materialen – fase 3

Krijt en houtskool

Als je je verleden wilt gaan weergeven in beeld, dan is het belangrijk dat je materialen hebt waar je snel mee kan werken. Je haalt de beelden voor je in je hoofd door aan die periode te denken en dan zo snel mogelijk op papier. Op gevoel de kleuren kiezen, vastpakken en tekenen.

Misschien denk je bij jezelf dat kan toch ook met kleurpotloden. Ja, maar het nadeel van kleurpotloden is dat je heel netjes kan gaan werken. En bij netjes werken zitten we niet meer in onze rechterhersenhelft van beelden en emoties, maar dan gaan we naar de linkerhersenhelft en dan is de kans groot dat je gaat denken.

Het voordeel van met krijt of houtskool werken is dat je het ook niet perfect kan doen. Mensen zijn dan eerder geneigd om hun gevoel op papier te zetten.

En wat kan je veel uitlezen bij deze werkvorm. Het gaat er echter niet om wat wij zien, maar wat de cliënt ons erover verteld. Wij mogen verwonderd en nieuwsgierig zijn, zodat de cliënt zijn verhaal kan vertellen.

Pas had ik een cliënt die iets had getekend en ik vroeg me af wat het zou zijn. Ik maakte me er een voorstelling van, maar vroeg alleen, wat heb je daar getekend? Maar goed dat ik niet was gaan invullen, want het was iets heel anders dan wat ik dacht. Toen ze me vertelde wat het was, kon ik daarop doorgaan met mijn vragen.

Dus wees vooral nieuwsgierig en laat je verwonderen.

Heb jij de checklist al gedownload?

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>