Hoe ga jij met je gevoel om?

Mag het er zijn?

Stop je het snel weg?

Laat je het niet merken?

Ontken je het?

Hoe komt het zo dat we niet weten hoe we met ons gevoel kunnen omgaan?

In onze westerse samenleving leven we vooral met ons hoofd. Dat is al heel lang zo. De fundamenten schijnen al bij de Egyptenaren te zijn gelegd. In de Griekse oudheid stonden Socrates, Plato en Aristoteles aan de wieg van het denken als wijsbegeerten. Nog steeds leren ze ons op school vooral te denken en is voelen niet zo belangrijk.

Toch heeft God ons zowel het denken als onze gevoelens gegeven. We zijn alleen verleerd om onze gevoelens te herkennen en te uiten. Weten we nog wel wat gevoelens zijn? Hoe benoemen we ze? Hebben we er wel woorden voor?

Verbinding.

Waar heb je je gevoelens eigenlijk voor nodig? De oude Grieken dachten dat gevoelens niet nodig waren en zetten het denken daarvoor in de plaats. Toch hebben we gevoelens nodig om echt verbinding te maken met de ander.

Emotietekens

Communicatie zonder gevoelens gaan mis. Kijk maar naar de vele mails, sms’en of apps die we sturen. Dit is platte tekst, zonder gevoel erin. Hoe vaak reageert een ander boos, terwijl jij het grappig bedoelde? Of denkt iemand dat je een grapje schrijft, terwijl je juist heel serieus bent. Al vanaf ± 1982 gebruiken we  : ) en : ( . De eerste emotie tekens. Later kwamen de emoties die we heel veel gebruiken 😊 ☹ enz.

Toch zie je ook vaak dat de emoties verkeert worden gebruikt of begrepen. Grote kans dat dat komt omdat we niet weten wat onze echte emoties oftewel gevoelens zijn. Denk maar aan de zin :”Ik heb het gevoel dat ik steeds beschikbaar moet zijn.” of “Ik voel me niet begrepen.” Dit lijken wel gevoelens, maar dat zijn ze niet. Het zijn gedachten of meningen.

Vraagje

Welke gevoelens denken jullie dat er achter de zin: “Ik voel me niet begrepen.” zitten. Zet jullie antwoorden maar in de reactie. Ik ben benieuwd.

Om jullie te helpen zie je op de foto 56 kaartjes met gevoelens. Dat zijn er best veel zou je denken, maar er zijn er nog meer.

Wil je hier meer over weten of over doorpraten neem dan contact met me op.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>