Creatief ontspannen

portret

Creatief in ontspannen, wat betekent dat voor mij?

Al van kleins af aan ben ik bezig met creativiteit. Wij woonden in een rijtjeshuis en de achtertuin grensde aan de speeltuin.  Bij de speeltuin hoorde ook een clubgebouw en daar was op dinsdagmiddag altijd handwerken, op woensdagmiddag knutselen en op donderdagavond om de week figuurzagen. Ik was hier altijd te vinden en bezig.

Daarnaast ben ik opgegroeid op de keukentafel terwijl mijn moeder aan het naaien was. Al snel zat ik zelf ook achter de naaimachine, want als ik een nieuwe broek wilde waren de rechte stukken voor mij.

Ik was geïnteresseerd in heel veel creatieve uitingen, maar breien en haken was niet mijn ding. Sterker nog het was gewoon een straf. Nog steeds vind ik daar niet veel aan en doe ik het dus niet.

In mijn MAVO tijd bleef ik wel geïnteresseerd en deed ik ook wel dingen als kleding naaien, maar de rest zakte weg. Maar wat maakt dat uit. Mijn droom was kledingontwerpster worden en naaien kon ik al.

Op het MBO ging ik naar een Mode- en Kledingopleiding. Ik had er zoveel zin in, maar ik paste er niet. Ze begrepen mijn creativiteit niet en daar werd ik op afgerekend. Mijn creativiteit werd de nek om gedraaid en ik ging in mezelf zitten.

Heel lang wilde ik wel, maar ik durfde niet meer. Je kunt het toch niet,  wat een gepruts, dat ziet er niet uit. Voorbeelden van gedachtes en zinnen die ik in mijn hoofd hoorde.

Wat kunnen docenten toch hard zijn en veel kapot maken. Hebben ze zelf wel door wat hun woorden aanrichten? Bij mij in ieder geval heel veel.

Pas toen ik voor de eerste keer merkte dat het niet goed met me ging in 2006 kreeg ik het advies om met creativiteit aan de slag te gaan. Die zomer ging ik een hele week schilderen en wat had ik een lieve docenten. Alles was goed, alles werd vanuit het positieve benaderd en ook de tips waren opbouwend. Dit echtpaar had het echt begrepen. Ze wisten hoe je het beste op een ontspannen manier uit iemand kon krijgen. En elke dat had je een nieuwe kans, want elke dag maakte we een ander schilderij.

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik deze lieve mensen ben tegen gekomen en dat hierdoor mijn creativiteit weer is aangegaan.

Er zijn nog vele schildervakanties gevolgd onder leiding van hen en later van andere docenten. Zij snapte mij en lieten me m’n gang gaan. Gaven tips en aanwijzingen als ik die nodig had.

Met mijn eerste schilder-docenten in mijn achterhoofd heb ik mijn online training  Creatief in ontspannen gemaakt. Wat dat is wat zij voor mij hebben gedaan. Ze hebben me Creatief in mijn kracht gezet en dat is wat ik jou en alle anderen ook gun. Met creativiteit in je kracht gaan staan.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>