Waarom kan ik niet dromen voor over 5 jaar?

Vaak wordt er bij een workshop of een bijeenkomst je gevraagd hoe het er over 5 jaar uit zal zien.

Je leven, je dromen, je werk, je familie etc.

Pas was ik ergens als begeleiding en daar werd de vraag ook gesteld.

Maak een moodboard van hoe jou leven er over 5 jaar uit ziet.

Veel mensen zijn ijverig bezig met bladeren, knippen en plakken.

Ik loop langs en zie bij een vrouw een leeg vel papier. Ze blijft er maar naar kijken. Ik zie de pijn en verdriet in haar ogen.

Bij haar aangekomen vraag ik waar ze tegenaan loopt.

Ze kijkt me gefrustreerd aan en zegt: Over 5 jaar dan ben ik nog niet aan de beurt. Dan zit ik nog in de kleine kinderen.

Ik zie dat de tranen in haar ogen schieten. Ik zeg tegen haar: wat nu als we er over 10 jaar van maken? Is dat iets voor jou?

Ja! Ze kijkt me glimlachtent aan en ik zie sprankeling in haar ogen verschijnen. Ja, dat gaat wel lukken.

En als je dan weet wat jouw doel is over 10 jaar, denk er dan eens over na wat je nu al zou kunnen doen. Misschien een boek lezen of een training volgen of eens een dag meelopen of het echt iets voor je is.

Ik zie haar denken en ze pakt een tijdschrift aan gaat aan de slag.

Soms lijken het kleine dingen te zijn, maar vormen ze grote belemmeringen. Net als bij deze vrouw. Wat baalde ze dat zij nog niet aan de beurt was en daarom de opdracht niet kon maken. Met een kleine wijziging kon ze de opdracht wel maken.

Ik hoor je denken. Klein?? 5 jaar extra is niet klein!!

Ach, die plannen zijn vooral bedoeld om jou in de actie modes te zetten. En of het dan 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar is, dat maakt niet veel uit. En plannen die jij hebt bedacht voor over 5 jaar, misschien zijn die volgend jaar wel bereikt of veranderd je doel en kom je bij iets nog mooiers uit.

Daarom vraag ik vaak mensen om te dromen, zonder beperkingen, zonder rekening te houden met Geld, tijd en ja ook met de mensen om je heen.

Uit mijn ervaring blijkt dat die de eerste belemmeringen die je tegenkomt: Geld, tijd, mensen. Ze ontnemen jou de mogelijkheid om te dromen, om een doel neer te zetten.

Als jij weet in welke richting je wilt gaan bewegen, dan is dat de eerste stap. Ja misschien is het nodig om te gaan sparen, maar als je echt wilt, dan kan dat. Of misschien wil iemand je daar wel bij helpen, omdat die in jou gelooft. En tijd? Hoeveel tijd verdoen we niet aan dingen waar we niet blij en gelukkig van worden? Wat kan je afstoten, wat is niet nodig, wat kan je iemand anders laten doen? Kunnen mensen je helpen door dingen van je over te nemen. Kan je gezin taken van jou doen?

Als jij gelukkig bent, goed in je vel zit, dan kan je er veel beter zijn voor de mensen om je heen. Je bent dan ook een blijere en gezelliger partner, ouder, kind, vriend etc.

Dus laat je belemmeringen los

Ga dromen

En zet een plan op (of richting als je daar blijer van wordt)

In de komende tijd ga ik een aantal workinars geven. Meld je gerust gratis aan.

Er komt nog meer aan, dus houdt mijn website in de gaten.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>