Hoog sensitiviteit ook wel hoog gevoelig of HSP genoemd.

blog

Voel jij dingen intuïtief aan?

Ruik jij snel bepaalde geuren?

Heb je last van geluiden?

Krijg je te veel prikkels binnen?

HSP????

Ik ben anders.

Van kinds af aan heb ik me anders gevoeld. Mensen begrepen mij vaak niet of konden mij niet volgen. Met als gevolg dat ik niet snapte waarom andere mensen mij niet snapten.

Al vanaf de lagere school loop ik hier tegen aan. Een voorbeeld is dat ik in de derde klas heerlijk op de muziek zag mee te bewegen. Ik genoot ervan. Hiervoor werd ik uitgelachen door een klasgenoot en die probeerde ook het pesten in gang te zetten. Dat laatste is niet echt gelukt. Voor mij was het weer een teken dat ik anders was. Dus ik paste me aan. Ik bewoog niet meer op de muziek, ik liet me niet meeslepen door mijn gevoelens. Ik probeerde “normaal” te doen. Regelmatig liep ik er tegen aan en heb ik manieren gevonden om er mee om te gaan.

Ook op mijn werk als docent heb ik er last van gehad. Als er een nieuw beleid werd voorgesteld, dan had ik in korte tijd, dat krijg je als je snel, voelend en beeldend denk, al bedacht waar we zouden eindigen en of we dat wel of niet wilde. Mijn collega’s vonden het maar overdreven, ik zag weer problemen die er toch niet zouden komen. Helaas kreeg ik meestal gelijk. Gelukkig voor mij kregen mijn klassen niet echt aandacht van het management, dus kon ik er min eigen draai aan geven.

Ik kan alles

In 2017 heb ik een talentassessment gedaan. Daar kwam uit dat ik alles kan, leuk maar daar kwam ik niet voor, en dat ik anders dacht dan anderen. Dit heeft mij geleerd om erg naar gezichten te kijken en als ik dan zag dat men mij niet volgde ging ik op Jip en Janneke taal over.

Dit ben ik!!

In de zomer van 2019 was ik op de New Wine conferentie en woonde een lezing bij over hoog gevoelig zijn. Wat een herkenning!! Dit ben ik!!

Een paar maanden later werd mij door een leercoach gevraagd of ik hoog gevoelig was, dat kon ik nu met ja beantwoorden. Hoogbegaafd? Ik schijn er tegen aan te zitten. En Beelddenker? Ja ook die. Niet vreemd dat je met je werk onderuit bent gegaan. Ze snappen je niet en je bent veel te vlug voor hen. Eindelijk iemand die mij begrijpt. Het was dus niet vreemd dat ik burn-out ben gegaan. Ik wist niet dat ik dit allemaal was en hoe ik daar op een goede manier gebruik van kan maken.

Min- of pluspunt

Veel mensen zien hoog gevoelig als een minpunt, een valkuil. Ja, dat kan het ook zijn. Zeker als je het niet accepteert en er goed mee omgaat. Onbewust heb ik er altijd ook de kracht van ingezien. Heel veel dingen deed ik op mijn gevoel, mijn intuïtie. Daar voel ik mij goed bij.

Senior Coach

Gisteren mocht ik tijdens de Senior Coach opleiding van TotalBalance er nog dieper op ingaan. Wat word ik hier blij van. Ik heb al mogen leren om mijn hoog gevoeligheid op een mooie manier in te zetten en nu mag ik dat ook bij mijn cliënten gaan doen. Hen leren hoe ze hun hoog gevoeligheid mogen omgaan en kunnen inzetten als een extra kwaliteit. Maar vooral begrip tonen en laten weten dat ze niet gek zijn.

Dit is een onderwerp dat mij heel erg trekt, dus ik denk wel dat hier een vervolg op gaat komen.

Wil je hier over doorpraten? Neem gerust contact met me op.

#hsp #hooggevoelig #hoogsensitief #hoogsensitiviteit #ikbennietgek #TotalBalance #Seniorcoach #coaching #counseling

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>