In botsing met jezelf

Op de foto zie je de Tasmanzee en de Grote Oceaan op elkaar botsen. Heel indrukwekkend om  een branding te zien die haaks op het land is. Laats was ik bezig om foto’s te vinden voor mijn website en toen kwam ik deze foto tegen en gelijk  kwam de zin “in botsing met jezelf” bij me boven.

Zoals de zee en oceaan op elkaar botsen heb ik me ook lang gevoeld. Ik heb heel lang in het onderwijs gezeten en me helemaal ingezet voor mijn leerlingen. De laatste jaren koste dat steeds meer energie en tijd. Met als gevolg dat ik mezelf verloor. Ik was alleen nog maar bezig met mijn werk en om dat vol te houden deed ik privé steeds minder. Hierdoor laadde ik geen energie meer op en werd ik steeds moeier en moeier. Ik had steeds minder tijd voor vrienden, hobby’s en ook voor God.

Twee jaar geleden was het echt op. Ik was zo moe dat ik niet meer kon en me ziek moest melden. Er volgde een hele vervelende tijd, maar heel langzaam kreeg ik weer wat energie terug, begon ik weer met mensen af te spreken en ook weer te genieten. Ik wilde er niet aan dat ik een burn-out had, maar een paar weken geleden heb ik het toch maar toe gegeven. Ik heb een burn-out gehad.

Als ik nu terug kijk op de laatste jaren, dan zie ik echt dat ik verkeerde keuzes heb gemaakt. Ik ben de dingen waar ik energie van kreeg en blij van werd gaan afstoten en ben alleen maar harder gaan werken. Ik ben flink in botsing geweest met mezelf, maar heb daarin de verkeerde keuzes gemaakt. In plaats van voor mezelf te kiezen heb ik voor mijn werk gekozen. Nobel zou je misschien zeggen, maar dat is het niet. Doordat ik te weinig energie had, brandde ik op en wie heeft daar iets aan. Ik niet en ook mijn omgeving niet.

Ik zie nu dat een botsing met mezelf niet erg is, maar dat het wel in evenwicht moet blijven. Dingen doen die energie opleveren, zodat je ook de dingen kunt doen die je moet doen, maar die je energie kosten. Ook ben ik gaan kijken waar ik echt blij van wordt en waarvan niet. Het gevolg ik dat ik gestopt ben met mijn baan in het onderwijs. Het lesgeven zelf was niet de energievreter, maar alles erom heen wel. Het begeleiden van de leerlingen heeft altijd mijn hart gehad en vandaar dat coaching voor mij geen grote stap is.

Vorig jaar ben ik gestart met twee opleidingen. Christen coach bij TotalBalance, die heb ik inmiddels gehaald en Christelijke Integratieve Therapie opleiding bij Groundwork. Met de laatste ben ik nog wel een paar jaar zoet. Van beide opleidingen heb ik zoveel energie gekregen en word ik er zo blij van. Ik kan nu zeggen dat ik bezig ben met wat echt mijn passie heeft.

Nog steeds moet ik de branding in de gaten houden, want naast dat ik de opleiding graag doe en inmiddels een eigen counseling en coaching praktijk ben begonnen wil ik ook blijven genieten van de mooie mensen en dingen om mij heen en te ontdekken wat voor plannen God met mij heeft.

Als je in botsing bent met jezelf en/of je wilt hier over doorpraten, neem gerust contact op. Blijf er niet mee rondlopen, want dat kost zoveel energie en dan mis je de mooie mensen en dingen om je heen.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>