Hoog sensitief vs creatief

Hoog sensitief en creatief zijn aan elkaar verbonden. Ben jij een HSP’er en ben je ook creatief of liever gezegd artistiek bezig? Ik hoop van wel en anders wil ik je gaan uitdagen om het te gaan doen.

Op een post kreeg ik de vraag waarom hoog sensitieve mensen vaak zo creatief zijn? Het was die persoon ook echt opgevallen. Voor mij is het weer een blikopener. Is dat echt zo. Mijn eerste reactie is ja, natuurlijk. Maar waarom dan?

Mensen met HSP gebruiken veelvuldig hun rechterhersenhelft. In dit gedeelte van de hersenen zitten de emoties, beelden en intuïtie naast ook holistisch, relatie en tijdloos.

Als je aan het creëren bent, dan heb je deze allemaal nodig. Vandaar dat het ook logisch is dat een HSP’er creativiteit nodig heeft.

Door de creativiteit kan je je emoties weergeven. Dat wat met woorden meestal niet lukt. Of je nu aan het schilderen, boetseren, beeldhouwen, muziek componeren en maken, houtbewerken of wat dan ook. Daarmee geef je je diepere emoties, gevoelens weer.

Door ook het holistische erbij te pakken. Holistisch is lichaam, ziel en geest, je hele wezen. Dan komt het van binnenuit. Diep van binnen. Vandaar dat ik ook liever artistiek bezig ben. Dat gaat dieper en daarbij ruim je ook dingen op.

Dat is ook de rede dat ik creativiteit (en zelfs artisticiteit) toepas in mijn trainingen en coaching. Zelf heb ik ook ervaren dat het mij verder heeft geholpen.

Tijdens mijn therapie had ik echt geluk dat de therapeut zag wat ik nodig had. Hij gaf me dan ook regelmatig een creatieve-opdracht om thuis aan te werken. Ook deed hij veel oefeningen waarbij ik mijn voorstellingsvermogen aan moest zetten. Daar kon ik iets mee. Of hij precies wist wat ik zag? Dat denk ik niet, maar hij stelde de juiste vragen om mij verder te helpen.

Als ik een workshop geef, dan vind ik het heerlijk om de deelnemers er echt in te laten gaan. Iemand vertelde mij eens dat het nooit gewoon schilderen bij mij was, maar dat er altijd een diepere laag in zat.

Nu kan je natuurlijk ook heerlijk ontspannen schilderen of creëren en dat is prima. Ook heerlijk om te doen. Toch wil je eens uitdagen om naar je werk te kijken en de diepere laag erin te vinden. En wat betekend dat voor jou? Wat mag je hiermee doen? Wil  je er iets mee doen of is de ontdekking al voldoende? Kijk eens dieper naar je eigen werk.

Wist je trouwens dat je kan merken of een schilder met zijn linker of rechter hersenhelft heeft geschilderd? Zeker een HSP’er kan dat merken.

Je hebt soms schilderijen die technisch heel mooi en perfect zijn, maar die je niets doen.

En je hebt schilderijen die misschien een paar “foutjes” hebben, maar waar je naar blijft kijken. Waar je in wordt gezogen om nog meer te zien, nog meer lagen.

Deze laatste is natuurlijk gemaakt met de rechter hersenhelft.

Wil je meer weten over de werking van de hersenen? Tijdens verschillende van mijn trainingen ga ik hier dieper op in.

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>